UNTUK RENUNGAN AYAH – AYAH

1. Sebenarnya apabila kita mempunyai anak, ramai yang sudah mengaku menjadi AYAH, sebenarnya belum lagi, ibarat orang yang baru memiliki bola, dah mengaku jadi footballer.. Kena belajar bagaimana nak imbang bola itu..

2. AYAH itu sebenarnya gelaran untuk lelaki yang mahu mengasuh anak, bukan sekadar ‘membuat’ anak.. astagfirullah. Maaf ye macam kasar je.. kerana ramai lelaki begitu, tapi bukan semua.

3. Seorang AYAH yang mahu terlibat mengasuh anak-anak bersama isterinya, sebenarnya separuh permasalahan keluarganya ini telah diatasi.. Tak caya tanyalah isteri-isteri..

4. Sekiranya seorang AYAH yang tugasnya cuma menyedia dan memberi wang sahaja, ia telah menyamakan dirinya dengan mesin ATM. Didatangi anak ketika diperlukan sahaja. Hu hu Muhasabah diriku..

5. Hari ini memang telah hilangnya fungsi tarbiyah dari AYAH, banyak AYAH tidak sedar bila anak lelakinya memasuki alam baligh.. dan anak perempuannya dah mula malu-malu.. Ruginya AYAH..

6. Jika ada anak yang durhaka, sebenarnya ia juga dari AYAH yang durhaka. Ini istilah Sayyidina Umar Al Khattab..

7. Sekiranya seorang AYAH yang ingin didoakan oleh anaknya, berdoalah selalu dari sekarang untuk anaknya dan didiklah dengan agama..

8. Sekiranya AYAH ingin dimuliakan oleh anaknya, usahalah memuliakan anaknya dengan ilmu agama..

9. Mengikut kajian, ramai AYAH – AYAH yang hampir kehilangan ciri-ciri AYAH yang sebenar. Kerana semua pengajar anak di masa kanak-kanak diisi oleh kaum ibu sahaja.

10. Padahal keberanian, survival dan ketegasan, harus diajarkan di usia kecil oleh ayah-ayah. Dimanakah AYAH sang pengajar utama?

11. Dunia AYAH ketika ini bagi anak-anak hanyalah angan-angan mereka sahaja. Anak-anak mencari ayah mereka di surat khabar, tv dan komputer…

12. Banyak anak-anak sudah merasa yatim sebelum waktunya, sebab AYAH dirasakan tak hadir lagi dalam kehidupan mereka. Kerana amat sibuk dengan dunia ayah.

13. Ayuh wahai ayah-ayah semua, ambillah Semangat Al Quran mengenai pendidikan mengedepankan AYAH sebagai tokoh. Kita kenal Lukmanulhakim, Ibrahim, Ya’qub, Imron. Dalam Al Quran mereka adalah contoh AYAH yang perihatin.

14. Ibnul Qoyyim dalam kitab Tuhfatul Maudud berkata: Jika terjadi kerusakan pada anak, penyebab utamanya adalah AYAH..

15. Ingatlah! Seorang anak bernasab kepada AYAHnya bukan ibu. Nasab yang merujuk kepada anak menunjukkan kepada siapa Allah meminta dipertanggung jawapan kelak.

16. Rasulullah yang mulia, sejak kecil ditinggal yatim oleh AYAHnya. Tapi nilai-nilai keAYAHan tak pernah hilang dan diperolehi dari datok dan ayah saudaranya sendiri..

17. Generasi sahabat menjadi generasi gemilang kerana AYAH terlibat dalam mengasuh anak bersama ibu-ibu mereka. Mereka digelari umat terbaik.

18. Di dalam AlQuran ternyata terdapat 17 dialog pendidikan anak-anak. 14 diantaranya iaitu antara AYAH dan anak. Ternyata AYAH lebih banyak disebut di dalam alquran!

19. Marilah semua wahai AYAH – AYAH untuk melibatkan diri dalam pendidikan baik di rumah, sekolah dan dimasjid..

20. Ibu memang madrasah pertama seorang anak. Tetapi AYAHlah yang menjadi mudirnya. (Pengetuanya).

21. Ibarat burung yang punyai dua sayap. anak memerlukan kedua-duanya untuk terbang tinggi ke angkasa. Kedua sayap itu adalah AYAH dan ibunya.

22. Ibu mengasah kepekaan rasa, AYAH memberi makna terhadap logik. Kedua-duanya diperlukan oleh anak

23. AYAH mengajarkan anak menjadi pemimpin yang tegas. Ibu membimbingnya menjadi pemimpin yg peduli. Tegas dan perihatin itu sikap utama.

24. Jom wahai AYAH – AYAH pujuklah diri untuk berubah dan sebarkan perkongsian ini agar makin banyak AYAH-AYAH yang prihatin dengan urusan pengasuhan dan membentuk generasi pejuang dunia akhirat.

Allahuakbar..

Wallahua’lam.

ANDAI SI SUAMI TAHU …

Andai si suami tahu..
Apabila seorang isteri jatuh cinta,suaminya itu tidak semestinya punya segalanya tetapi suaminya itu adalah segalanya di hatinya.

Andai si suami tahu..
Apabila seorang isteri itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah mencintai suaminya itu.

Andai si suami tahu..
Apabila seorang isteri marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itu maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi suaminya itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak dugaan yang terjadi.

Andai si suami tahu..
Apabila si isteri cerewet, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu si suami mengenalinya dengan lebih dekat.

Andai si suami tahu..
Apabila isteri berkata dia mahu kamu berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima kamu seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.

Andai si suami tahu..
Apabila si isteri cemburu dan tidak percayakan kamu, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan kamu dan masih menganggap kamu anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. terkadang dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, kamu akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk kamu .

Andai si suami tahu..
Apabila si isteri merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan duit atau hadiah, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat dia rasa dihargai.

Andai si suami tahu..
Apabila isteri jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak mencintai kamu tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai si suami tahu..
Apabila isteri kata dia rindu dgn kamu, dia benar-benar maksudkannya.

Andai si suami tahu..
Apabila isteri kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia denganmu, percayalah, walaupun si isteri menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai si suami tahu..
Apabila si isteri berkata kasar, dia bukan bermaksud utk berkasar, tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan sikapnya. Percayalah, hati seorang isteri itu sangat lembut.

Andai si suami tahu..
Apabila isteri berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar mencintai anda. Perempuan sulit untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai si suami tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Si isteri itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang suami itu merasa selamat bersamanya. Biarpun sebenarnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang dapat menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang isteri dalam hidupmu kerana diri ini didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi kami juga ada kekuatan untuk menyongkongmu dan membuatkan hidupmu lebih sempurna. Si isterilah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2mu.

TABIAT SUKA MELUAHKAN MASALAH RUMAHTANGGA DI FACEBOOK

Terdapat beberapa kes yang dilihat sama ada secara langsung atau tidak langsung, pemilik facebook meluahkan perasaan sedih, kecewa, benci, marah terhadap pasangan di ruang status mereka. Mendesak suami atau isteri juga melalui status facebook. Kemudian, status tersebut mendapat komentar pelbagai dari rakan-rakan mereka. Sebagai contoh, ada yang secara terbuka mendesak suami membeli rumah, kereta, pinggan mangkuk, perabot, pakaian dan sebegainya melalui status mereka. Tertekanlah suami serba salah.

Sebagaimana yang disebut oleh ramai specialist di dalam bidang rumah tangga, kebanyakan wanita suka berkongsi dan meluahkan perasaan mereka kepada orang lain sebagai pelepas kepada beban yang ditanggung. Adakalanya ia mungkin bukan bertujuan untuk menjatuhkan suaminya, bukan pula untuk tujuan membuka aib suami atau untuk mencari penyelesaian. Pendedahan itu hanya sebagai pelepas tekanan di dalam diri.
Namun, tanpa disedari perbuatan tersebut tergolong dalam mengumpat yang diharamkan oleh Islam. Semua perlu memahami bahawa mereka tidak boleh sewenangnya bercerita perihal rumahtangga atau pasangan mereka secara terbuka sama ada melalui facebook atau kepada rakan di pejabat dan sebagainya. Sebarang masalah yang sudah tidak dapat diselesaikan olehnya, hanya dibenarkan untuk diluahkan kepada seseorang yang diyakini punyai autoriti seperti ibubapa, mertua dan adik beradik yang diyakini boleh berperanan membantu, bukan berpotensi mengeruhkan lagi keadaan. Boleh juga dikongsikan secara tertutup kepada pihak ketiga seperti Qadhi, Mufti, para ilmuan sama ada Ustaz, Ustazah atau Kaunselor Rumahtangga.
Pendedahan masalah dan info yang boleh mengaibkan suami (dan isteri) TIDAK DIBENARKAN sama sekali disebarkan melalui facebook. Apabila ia dilakukan, ia dengan mudah sekali boleh mengundang dosa.
Terdapat sebahagiannya info tidak secara langsung mengaibkan pasangan, tetapi selaku pembaca, kita dapat ‘membaca’ dan mengetahui secara tersirat bahawa si pemilik sedang ‘perang dingin’ dengan pasangannya. Ada juga yang difahami, suaminya sedang gagal memenuhi apa yang diingininya, bersifat kurang baik kepadanya dan sebagainya. Ingatlah semua, rumahtangga adalah amanah, jangan meruntuhkannya melalui facebook.
Beramanahlah, jika perlu kongsilah password facebook di antara suami dan isteri, agar bersama-sama sentiasa boleh meneliti mesej-mesej yang dibuat. Boleh juga pasangan berperanan selaku penyemak dan memadam (delete) mana yang perlu jika dimasukkan secara emosi tanpa pertimbangan aqal yang wajar.

– Petikan dari buku : Ledakan Facebook, Dosa atau Pahala karya Dr Zaharuddin Abd Rahman

SUMBER :
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1479086798797665&id=264020270304330&__tn__=%2As

Mengenal Apa itu Special Snowflake Syndrome

Journclay

Berawal dari membaca sebuah jawaban seseorang di ask.fm, membuat Gue kepo dan berujung menelusuri apa sebenarnya maksud idiom ‘Special Snowflake Syndrome’

Belum lagi kata syndrome yang terdengar ‘begitu’ negatif, sukses membuat gue memutuskan bukan sekedar tahu, tapi “Well… i will write something about this..

Oke, jadi apa sih Special Snowflake Syndrome (SSS) itu ? (Udah kayak martabak aja pakai spesial-spesial segala.)

The Special Snowflake (Also referred to as one with the “Special Snowflake Syndrome” or “SSS”) is a person who believes they are different and unique from everyone else because of something there are or do. This thing they are or do, most commonly is something is something many many other people are doing, E.G.Genderfluid, Therian (Otherkin), etc. Special Snowflakes almost always have a superiority complex.

-Top Definition of urbandictionary.com

Biar gue perjelas dalam bahasa tanah air kita,

Jadi Special Snowflake Syndrome ini adalah sebuah ‘sindrom’ dimana seseorang percaya bahwa mereka…

View original post 825 more words

BILA DUIT DALAM AKAUN DAH MULA SUSUT

BILA DUIT DALAM AKAUN DAH MULA SUSUT. PSYCHOLOGICALLY KITA AKAN BERUBAH.

1- FASA DADA KETAT
Bila duit semakin susut, saya rase macam dada kena himpit. Dada nak bernafas pun susah. Rase macam sesak. Hati rase risau.
Rase macam lemas padahal duduk atas darat. Same macam dalam cerita Titanic bila kapal tenggelam dan air mula naik. Saspen, oksigen sikit-sikit habis tapi tak boleh nak buat ape atau pergi mane. Memang seram.
Kekadang tue kena amik mase seketika untuk control pernafasan. Slowkan tarik nafas, tahan dan hembus slow slow.
Mase nie otak kita pun dok ligat berfikir, macam mana nak survive sampai hari gaji.
Bila duit semakin susut, saya rase macam dada kena himpit. Dada nak bernafas pun susah. Rase macam sesak. Hati rase risau.
Rase macam lemas padahal duduk atas darat. Same macam dalam cerita Titanic bila kapal tenggelam dan air mula naik. Saspen, oksigen sikit-sikit habis tapi tak boleh nak buat ape atau pergi mane. Memang seram.
Kekadang tue kena amik mase seketika untuk control pernafasan. Slowkan tarik nafas, tahan dan hembus slow slow.
Mase nie otak kita pun dok ligat berfikir, macam mana nak survive sampai hari gaji.

2- FASA MARAH
Pelik jugak kan macam mane bila dah tak ade duit, kita jadi pemarah. Tapi itulah yang saya alami. Kita marah sebab kita tak tahu nak buat ape.
Kita marah kerana kita buntu.
Kita marah kenape kita buat diri kita jadi macam nie.
Kita akan marah bila nampak pembaziran. Contohnya, kalau anak-anak tak tutup lampu dan aircond dan biarkan jer. Atau bila tengok order makanan dan tak habis.
Kalau tengok suami dan ayah tetiba marah, mungkin salah satu sebab dia tengah tak ade duit.
Time nie kena banyak istighfar. Tapi banyak istighfar pun kita marah jugak. Ini antara fasa yang tak best yang saya alami.

3- FASA FAZE OUT
Time nie kita dengar orang cakap macam dengar tak dengar je. Sebab kita tengah focus pasal maslah kita. Otak ligat fikir cara nak survive.
Kita rase macam nak bersendirian. Nak cari tenang. Dan tenang tue jugak lah yang susah nak dapat.
Kita dah tak kisah dengan orang lain. Kita dah tak kisah ape orang nak kata. This is about survival. This is my life and I have to take control of it.

4- FASA ACAH ACAH ALIM
Bila banyak ilmu kita kutip dari social media, kita akan kutip sekali ilmu-ilmu dan amalan untuk murah rezeki.
Antaranya baca surah al waqiah, solat dhuha, sedekah, istighfar, asma ul husna.
Jadi kita yang tak berape nak alim nie pun ikut la. Buat solat dhuha sebab mengharapkan rezeki yang melimpah ruah dan di bayar on the spot.
Memang tak berlaku langsung. Mengharapkan rezeki yang tak datang-datang.

5- FASA RASA TIADA MANUSIA TAK BOLEH TOLONG DAN KEBERGANTUNGAN HANYA PADA ILAHI
Bila kita dalam keadaan yang down dan at the bottom nie. Kita mengharapkan ade orang nampak dan hulurkan bantuan. Tapi memamg tak ade.
Kalau ade orang tolong pun sebab dengan ketentuan dan kehendak Allah.
Bila kita sedar yang memberi, yang control, dan yang berkuasa memberi rezeki ialah Allah.
Cara kita berdoa dan cara kita meminta kepada Ilahi pun berbeza.
Kita minta sebagai hamba. Dhuha kita bukan untuk meminta lebih rezeki tetapi lebih kepada tanggungjawab kita sebagai seorang hamba.

6- FASA TENANG TANPA WANG
Saya rase ini antara benda yang ajaib saya alami. Duit dalam account maybank cuma tinggal RM 13.20.
Tapi muka masih boleh senyum. Hati tenang gembira. Ade rase, “I got this figured out”.
Ini antara anugerah rezeki paling besar saya dapat. Itu lah rezeki tenang. Tiada lagi rase dada ketat. Tiada lagi rase marah.
Lalu tengok makanan dan amik bau pun dah rase kenyang. Menghabiskan waktu lunch di kedai buku. Starve the ego, feed the soul.

7- FASA REZEKI DATANG TAK DI SANGKA SANGKA
Rezeki Allah kan luas. Rezeki datang dalam pelbagai bentuk. Bila kita sengkek, kita akan appreciate the little things.
Bila ade member datang belanja makan breakfast, itu rezeki.
Bila makcik letakkan lebih meehon supaya kita dapat makan dua kali hari tue, itu rezeki.
Bila kita pergi dengar kuliah dan dapat ilmu baru, itu rezeki.
Bila kita pergi kelas belajar dari expert pasal what works, itu rezeki.
Bila kita dapat tahu anak kita selalu di pilih untuk baca ayat hafazan, itu rezeki.
Bila kita dapat kawan yang baik-baik, itu rezeki.
Bila kita happy with the simple things, itu rezeki.
Dan bila kita tenang dalam apa jua keadaan, itu rezeki.
Dari itu saya dapat belajar satu benda besar which is, “How to find calm in the chaos”.

COPY PASTE DARI FACEBOOK :
https://m.facebook.com/anwar.a.zaki?fref=nf

FAMILI MODEN KINI

Fenomena ini dah semakin jelas skrg…
Dulu2 tak ada pun..
Kedai mamak…. ada wifi…
Makan… lepak… Online…
Yg jadi mangsa… ialah anak2…
Ada 5 anak… 1 sakit..
2 mengantok.. dan 2 lagi boring..
Ibu layan astro…
Bapa layan hanphone… layan gila…
Sampai langsung tak fikir anak2…
Apa nak jadi daaa??
Lepas makan.. terus la balik…
Anak2 tak selesa…
Jgn la fikir online lagi penting drpd anak2…
Ni contoh yg terjadi depan mata…
Ada yg lagi teruk…
Ada yg kedua2 mak bapak online…
Dan anak2 terbiar main2 sekeliling kedai mamak…
Langsung x risau keselamatan anak22…
Sakit dohhh….

SUMBER :
http://drjiwa.blogspot.my/2015/06/famili-moden-kini.html?m=1